ورشکستگی
اثرات ورشکستگی و تکلیف تاجر ورشکسته
آیا تاجر ورشکسته زندانی می شود ؟
تکلیف بدهی تاجر بعد از اعلام حکم ورشکستگی او چه می شود ؟
ملزومات دادخواست ورشکستگی چیست ؟
کلید واژگان : ورشکسته ، ورشکستگی ، توقف ، طلبکاران ، مدیر تصفیه ، بدهکار ، دادخواست ورشکستگی .
المفلس فی امان الله
به قول رئیس محترم قوه قضائیه ، ناتوان را نمیتوان زندانی کرد و نظر اتفاقی و جمعی همگی علما بالاخص رهبر عظیم الشان انقلاب بر این است که ناتوان را نمی توان زندانی کرد . مبنای این ناتوانی گاهی اعسار است و گاهی ورشکستگی است . به قول عوام الناس ، فرد را که به زندان بیافکنی برای تو پول نمی شود . چه بسا اگر بیرون باشد با تلاش مجدد می تواند قرض تو را بدهد. فلسفه ی تلاش برای ارائه دادخواست اعسار و دادخواست ورشکستگی همین است . در این ایام که کاسبی ، تولید و صنعت دچار تورم همراه با رکود شده است ، کم نیستند افرادی که با برگشت خوردن اولین چک ، ایشان به شخص ورشکسته و یا معسر مبدل می شوند .
برای اینکه شما بدانید باید دادخواست ورشکستگی بدهید و یا اعسار ، ملاک تاجر شناخته شدن شما است . تاجر را ماده ۱ قانون تجارت تعریف کرده و در ماده ۲ همان قانون مشاغلی را که تجاری محسوب می شوند ، نام برده است . در این که اعسار بهتر است یا ورشکستگی ، بسته به اینکه آیا شما دفتر تجاری منظمی دارید یا خیر متفاوت است . بنابراین اگر شما دفتری دارید که شرایط تنظیم قانون تجارت در آن رعایت نشده است ، بهترین این است که خود را لزوما تاجر معرفی نکنید و یا در صورت اصرار بر تاجر شناحته شدن خود ، ریسک زندان به جهت ورشکستگی به تقصیر را بپذیرید .
اگر ورشکست شوید
فرض کنید فردی در حدود ۲۰۰ میلیون تومان از تاجر یا غیر تاجر دیگری پولی را به عنوان قرض می گیرد . اگر نتواند قرض خود را پس بدهد ، از حالت عادی به ورشکسته مبدل می شود . زمانی که فرد ، ورشکسته می شود از زمان تاریخ صدور حکم ورشکستگی ، محجور تلقی شده و از دخالت در تمام امور مالی خودش منع می شود و تمامی امور مالی او به مدیر تصفیه ای که دادگاه تعیین می کند واگذار می شود . بنابراین قبل از اینکه خودتان ، راهی دادگاه شوید به تبعات آن فکر کنید .
همچنین اگر ورشکست شوید بسته به نوع ورشکستگی که به تقلب یا به تقصیر باشد از دو تا پنج سال زندان را به دوش خواهید کشید . البته یک نکته ی اساسی راجع به معاملاتی است که اشخاص ثالث با شخص ورشکسته داشته اند . افراد باید بدانند که معامله با کسی که مورد حجر حمایتی قانون قرار دارد و به عنوان ورشکسته شناخته می شود ، می تواند آثار و زیانهای زیادی در پی داشته باشد .
به طور مثال فردی کارخانه ی خود را چندین سال قبل فروخته بود . دادگاه نیز در پی تعیین تاریخ توقف ، تاریخ را به نحوی تعیین نموده بود که قبل از معامله ی انجام شده ، مقرر شده بود . با اینکه چنین معامله ای صحیح انجام شده و ثمن آن نیز دقیق و به درستی رد و بدل شده بود ، اما معامله ای بود که در برابر طلبکاران غیر قابل استناد محسوب میشد .
زندان ورشکسته
علاوه بر تکالیفی که قانون گذار بر عهده ی تاجر گذاشته بویژه دفاتر تجاری ، انجام یک سری امور باعث می شود که تاجر در معرض زندانی شدن قرار بگیرد . به طور مثال پنهان کردن دارایی و یا انجام معاملات نامتعارف و صوری و انجام اموری از این قبیل منجر به تغییر نوع ورشکستگی تاجر از عادی به تقصیر یا تقلب می شود که در میزان مدت زندانی شدن تا پنج سال متفاوت است .
تکلیف پول و بدهی ورشکسته
در اینجا باید در نظر داشته باشیم که منظور از شخص ورشکسته کدام یک از اشخاص حقیقی و یا حقوقی مد نظر ما می باشد . به همین دلیل در مورد ورشکستگی اشخاص حقیقی از جمله شرکت ها ، تا زمانی که خود شرکت پاسخگوی بدهی های خود بوده ، اجازه ی این را نداریم که به سراغ مدیران و سهام داران شرکت برویم . بویژه زمانی که شرکت از نوع شرکت سهامی باشد که در این مورد کلا حق رجوع به سهامداران و مدیران مگر به جهت تقصیر وجود ندارد .
در مورد شخص حقیقی نیز باید مجدد به این قاعده فقهی اشاره کرد که المفلس فی امان الله است. چرا که وقتی کسی ندارد بدهی خود را بدهد تکلیف روشن است . چرا که یا باید مالی از او پیدا کرد که توقیف نمود و یا بایستی بتوان او را زندانی تا مجبور به پرداخت شود . ای بسا که اگر مالی در دسترس نیست باید بدانیم که نسبت به تاجر نمی توان تقاضای اعمال ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی(حبس) داشت .
بنابراین بدهی طلباکاران صرفا حق الناسی است که به گردن بدهکار الی یوم القیامه باقی می ماند . در این خصوص ماده ۴۷ قانون امور تصفیه ورشکستگی اینطور بیان می دارد که مدیر تصفیه پس از اقساطی کردن بدهی طلبکار و یا توقیف اموال وی ، اگر هنوز طلبی باقی مانده که پرداخت نشده است ، سند عدم کفایت به دارنده ی این طلب می دهد تا زمانی که ملائت ( توانایی پرداخت ) طلبکار اثبات شود بتواند باقی طلب خود را وصول نماید .
قرارداد ارفاقی
قرارداد ارفاقی همانطور که از نامش پیداست ارفاقی است که طلبکاران نسبت به بدهکار دارند و از گرفتن طلب خود به صورت موقت صرف نظر می کنند و گویی این را سرمایه ای تلقی کرده و به تاجر این فرصت را می دهند که خود را از گرداب بدهی بیرون بکشد . با پرداخت تدریجی بدهی به طلبکاران ، شخصی که بالقوه ورشکسته است ، حقا اعاده ی اعتبار شده و مجددا به کسب و کار و تولید و حرفه ی خود باز می گردد . البته در عمل انعقاد چنین قراردادی به ندرت اتفاق می افتد .
خدمات وکیل تهران:
وکیل تهران آماده است با ارائه خدمات حقوقی آنلاین از جمله مشاوره حقوقی آنلاین و تلفنی و همچنین نگارش شکوائیه آنلاین ، دادخواست آنلاین و لایحه آنلاین شما را در رسیدن به حقتان و اموالتان در هر کجای ایران که قرار دارید یاری نماید .
هادی حاجی نورمحمدی
با تو از قانون سخن می گویم